Nieuws

Lees hier actueel nieuws uit de kinderopvang.

Kinderopvang krijgt een historische boost

In een aankondiging tijdens de Septemberverklaring heeft de Vlaamse minister-president Jan Jambon aangekondigd dat er aanzienlijke investeringen zullen worden gedaan in de kinderopvang. De begroting voor de sector krijgt een historische boost, met een jaarlijkse injectie van 270 miljoen euro. Een ontwikkeling die welkom is, gezien de uitdagingen waarmee de sector het afgelopen jaar werd geconfronteerd.

Toename van Budget en Nieuwe Plaatsen

“We pompen 270 miljoen extra in de kinderopvang, ieder jaar opnieuw,” verkondigde minister-president Jambon trots. Dit betekent dat het budget voor de kinderopvang dit jaar stijgt tot ruim 800 miljoen euro, en volgend jaar zelfs tot 1,1 miljard euro. Het is een aanzienlijke toename ten opzichte van het begin van de regeerperiode, toen het budget nog niet eens de helft bedroeg.

Deze financiële injectie zal niet alleen het bestaande systeem ondersteunen, maar ook resulteren in de creatie van 5.000 nieuwe plaatsen voor kinderen. Hiermee erkent de Vlaamse regering de noodzaak om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar kinderopvang.

Verbetering van Kinderratio en Werkende Ouder Prioriteit

Een opmerkelijke verandering is de aanpassing van de kindratio, waarbij één begeleider nu de verantwoordelijkheid krijgt voor vijf kinderen, vooral voor de allerkleinsten. Deze verlaging van de ratio zal niet alleen de kwaliteit van de zorg verbeteren, maar ook een meer persoonlijke benadering mogelijk maken. Een ander belangrijk aspect is de prioriteit voor werkende ouders bij het zoeken naar een geschikte plek voor hun kinderen. Deze duidelijke voorrangsregels zullen het proces van het vinden van kinderopvang vereenvoudigen en versnellen voor ouders in de arbeidsmarkt.

Diverse Toepassingen van het Extra Budget

Het extra budget zal veelzijdig worden ingezet, waaronder de financiering van logistieke medewerkers die de administratieve lasten van begeleiders verlichten. Ook zelfstandige onthaalouders krijgen aandacht, met de mogelijkheid om een werknemersstatuut te verkrijgen. Bovendien zal het bedrijven in staat stellen om kinderopvang te organiseren of te faciliteren, waarmee de betrokkenheid van het bedrijfsleven in de kinderopvang wordt vergroot.

Bronnen:

Gazet van Antwerpen, 25 september 2023,

https://www.gva.be/cnt/dmf20230925_93850424

Het Nieuwsblad, 25 september 2023,

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230925_93577354

De Morgen, 25 september 2023,

https://www.demorgen.be/snelnieuws/meer-geld-voor-kinderopvang-onderwijs-als-prioriteit-en-5-000-euro-premie-voor-elektrische-wagen-dit-was-de-septemberverklaring~b32e7251/#:~:text=De%20Vlaamse%20regering%20trekt%20270,1%20begeleider%20voor%205%20kinderen.

Bekijk ook eens: https://werkeninkinderopvang.be/index.php/job/begeleidster-kinderopvang-2/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.