Nieuws

Lees hier actueel nieuws uit de kinderopvang.

Nieuw op 1 april: nieuwe regels in kinderopvang, hoger minimumloon en einde van klassieke stookolie

© ANP / Erven Piet den Blanken

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks beslissingen. Zo gelden er vanaf 1 april nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang, gaat het minimumloon omhoog, en verdwijnt de klassieke stookolie.

Nieuwe voorrangsregels in kinderopvang

In de gesubsidieerde kinderopvang in Vlaanderen treden vanaf 1 april nieuwe voorrangsregels in werking. Er wordt meer voorrang gegeven aan werkende ouders. Volgens de nieuwe regels zullen kinderopvanguitbaters nog slechts maximaal 10 procent van hun plaatsen kunnen voorbehouden voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Tot nu toe was een verplichting van 20 procent van kracht. Op die manier wil de Vlaamse regering voorrang geven aan ouders die minstens vier vijfde werken of een opleiding volgen.

“Als basisregel geldt dat je als organisator voorrang geeft aan gezinnen voor wie kinderopvang noodzakelijk is om te werken of om een opleiding met het oog op werk te volgen”, zo staat in een infodocument van Kind en Gezin.

Heel wat organisaties binnen en buiten de kinderopvang tonen zich kritisch over de nieuwe regels. Ze vrezen dat hierdoor de ongelijkheid nog verder zal worden versterkt en onder anderen ouders in armoede uit de boot zullen vallen. Een twintigtal organisaties heeft op 20 maart aangekondigd naar het Grondwettelijk Hof te stappen om klacht in te dienen tegen de nieuwe voorrangsregels.

Minimumloon stijgt boven de 2.000 euro bruto

Op 1 april verhoogt het minimumloon in ons land, en gaat het voor het eerst boven de 2.000 euro bruto. De verhoging werd afgesproken tijdens de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2021-2022. Het minimumloon wordt opgetrokken met 35,7 euro bruto per maand. Volgens de christelijke vakbond ACV zien zo 80.000 werknemers hun loon verhogen. “Het nieuwe minimumloon bedraagt dan 2.029,88 euro per maand”, aldus het ACV. Netto houden werknemers nog iets meer over: 50 euro. Ook de fiscale werkbonus wordt immers opgetrokken. Op 1 april 2026 wordt het minimumloon nog eens opgetrokken, opnieuw met 35,7 euro.

Einde van klassieke stookolie

De klassieke stookolie 50S verdwijnt vanaf 1 april uit de handel. De 50S verwijst naar het maximum toegestane zwavelgehalte: 50 ppm (parts per million) of 0,005 procent. In de plaats komt stookolie 10S, of huisbrandolie met maximaal 0,001 procent zwavel. Hoe minder zwavel, hoe beter voor het milieu. De verlaging van het zwavelgehalte is overigens al jaren bezig.

In de praktijk zullen consumenten niks merken van de nieuwe brandstofnorm. Veel brandstofhandelaars boden de nieuwe soort al aan. De voorraden van de oude variant 50S raakten immers uitgeput. Wel zal de huisbrandolie met minder zwavel iets duurder zijn: zowat 36 euro op een bestelling van 2.000 liter.

Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20240327_92208326

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.